amaccc default posting

Cukai – Sdn Bhd Vs Enterprise – Apa Perbezaannya?

Ada sesetengah usahawan yang masih keliru tentang perkara ini. Jadi dekat sini saya nak kongsikan sikit tentang perbezaan cukai antara 2 entiti ini untuk kita sama-sama belajar

Perbezaan antara Cukai Sdn Bhd dan Cukai Enterprise, kita boleh tengok kepada 4 perkara ini;

 

1.    Borang cukai – untuk Syarikat Sdn Bhd, perlu hantar Borang C (Syarikat) & Borang Be (Gaji) untuk Pengarah. Manakala Pemilik Enterprise hanya perlu hantar satu borang saja, iaitu Borang B

 

2.    Cukai syarikat adalah cukai untuk isytihar pendapatan syarikat sepanjang tahun taksiran, tapi cukai enterprise adalah gabungan antara pendapatan perniagaan dan gaji pemilik enterprise

 

3.    Pendapatan/gaji pengarah syarikat dikira/diisytihar secara berasingan untuk pengiraan cukai individu, tapi untuk pemilik enterprise, tak perlu berasingan.

 

4.    Kadar dan struktur pengiraan cukai.

–  Cukai Sdn Bhd dikira atas kadar cukai Syarikat manakala cukai Enterprise dikira bawah kadar cukai pendapatan individu

–  Ada perbelanjaan yang boleh dituntut 100% untuk syarikat tapi enterprise tak boleh

….

Semoga bermafaat.

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE: 👇

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: 👇

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP: 👇

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#SeminarGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

amaccc default posting

Glamour ke Ada Syarikat Sdn Bhd?

Ramai usahawan disini memilih bergerak dengan entiti atau guna kenderaan Enterprise. Kata lain menggunakan pendaftaran di SSM sebagai pemilikan tunggal atau perkongsian. Malah tidak dinafikan masih ramai yang tidak tahu pro dan kontra setiap entiti yang wujud di Malaysia.

Saya setuju apa pun entiti atau kenderaan yang kita daftar di SSM, ianya melibatkan SSP, iaitu Seni, Strategi dan Pematuhan.

Apa yang dimaksudkan dengan cara atau seni kita menggunakannya?

Seni ialah bagaimana anda gunakan kelebihan dan kelemahan entiti tersebut.

Strategi ialah cara untuk kita wujudkan entiti tersebut menjadi kuat dan ambil kesempatan ke atas peluang yang ada.

Pematuhan ialah melibatkan perkara yang ada perlu tahu dari sudut cukai, SSM, Kastam dan lain-lain badan yang kawal pematuhan. Sebab ia melibatkan perkara yang berbeza dan kompaun yang berbeza.

Sini saya kongsi beberapa kelebihan dan kelemahan yang ada setiap kenderaan yang wujud:

1) Renew

– Mengunakan Sdn Bhd, tidak perlu renew di SSM setiap tahun berbanding dengan Enterprise. Namun Sdn bhd perlu kemaskini laporan audit dan Annual Return untuk pastikan ia kekal aktif. Jika tidak, ia boleh diarah winding up (tutup) oleh SSM

2) Liabiliti

– Bergerak dengan menggunakan kenderaan enterprise, jika ada saman atau tuntutan hutang, ia boleh bagi kesan pada aset peribadi pemilik.

– Manakala Sdn Bhd, liabiliti hanya jatuh pada syarikat. Tidak bagi kesan pada pemilik, kecuali pemilik menjadi penjamin hutang yang diterima

3) Continuity

– Jika berlaku kematian pada bisnes owner, maka enterprise ini juga akan terkubur. Jika partnership, tiada perjanjian untuk pengganti. Maka ia juga akan terkubur.

4) Cukai

– Secara kasar, jika keuntungan anda sudah lebih RM70k setahun. Kemungkinan besar anda memperolehi pendapatan boleh cukai melebihi RM70k. Jika itu berlaku, maka pemilihan Sdn Bhd boleh anda fikirkan.

– Ini kerana kadar cukai untuk enterprise akan lebih tinggi berbanding Sdn Bhd. Iaitu sebanyak 21% keatas, berbanding Sdn Bhd hanya 17% (untuk Sdn Bhd)

5) Formal

– Enterprise lebih bebas dan tidak banyak protokol. Manakala Sdn Bhd perlu resolusi jika ingin membuat keputusan.

6) Kos Pengurusan

– Dalam Sdn Bhd, beberapa kos wajib perlu anda berikan komitmen. Iaitu bayaran audit dan setiausaha syarikat. Manakala bagi enterprise tidak muncul kos2 seperti ini.

 

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE: 👇

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: 👇

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP: 👇

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#SeminarGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

amaccc default posting

Jualan Tinggi, Belanja Pun Naik?

Sangat penting untuk kita tahu, bila ada jualan naik, akan ada beberapa perbelanjaan turut sama naik. Kenapa ini berlaku?

Saya letakkan formula Double SPM, untuk terangkan sebab perbelanjaan ini naik.

Antara sebab yang menjadikan ia bertambah adalah:-

1) Sources / Sumber

Bila ada permintaan yang tinggi pada jualan, maka akan ada beberapa pertambahan pada sumber sedia ada. Antaranya pertambahan pekerja, komputer atau kenderaan. Bila ada tambahan sumber ini, akan sebabkan beberapa pertambahan perbelanjaan. Contohnya seperti pertambahan belanja bagi EPF, SOCSO dan overtime jika berlaku pertambahan pekerja. Untuk pembelian komputer, ianya akan melibatkan tambahan servis dan selenggara.

2) Places / tempat

Bila produk bertambah banyak, tempat penyimpanan produk pun perlu dibesarkan. Maka disini akan wujudnya pertambahan perbelanjaan untuk besarkan tempat penyimpanan tersebut. Bagi mereka yang menjalankan servis, kemungkinan perlukan pertambahan pekerja. Maka tambahan pekerja ini memerlukan ruang kerja yang besar. Jadi perubahan atau renovasi perlu dibuat.

3) Maintenances and repair

Bila dah ada penggunaan mesin dalam menghasilkan produk, perbelanjaan repair atau selanggara akan berlaku. Perkara ini tidak dapat dielakkan dan akan ada terutamanya bila mesin telah digunakan melebihi apa yang biasa.

4) Stock

Apabila ada tawaran atau promosi produk, permintaan bagi produk keluaran akan meningkat. Dalam masa yang sama, kebanyakkan pemilik produk menggunakan sistem agen untuk buat jualan / tingkatkan jualan. Jadi disini akan wujudnya penambahan perbelanjaan stok dimana syarikat akan meningkat pembelian stok untuk menampung peningkatan permintaan.

5) Personal needs

Bila jualan semakin tinggi dan produk semakin dikenali, pemilik syarikat akan ada keinginan untuk meningkatkan kualiti diri. Maka disini, mereka mula tingkatkan gaji, elaun dan bonus untuk diri sendiri. Malah tak dinafikan mereka juga ingin mengubah kenderaan dan tempat tinggal yang lebih baik sesuai dengan taraf sosial mereka.

6) Marketing

Bila ada stok yang banyak, maka peranan marketing sangat penting untuk memastikan semua stok tersebut terjual. Jadi disini mereka mula berbelanja untuk marketing seperti FBads, IG ads, billboard atau sponsor.

—-

Banyak sebenarnya perkara yang boleh menyebabkan perbelanjaan syarikat bertambah bila jualan semakin meningkat. Semuanya ini bergantung pada nature of business sesuatu syarikat tu.

Semoga bermanfaat.

—–

 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE: 👇

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: 👇

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP: 👇

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#SeminarGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

amaccc default posting

5 Tips – Smart Spender Dalam Perniagaan

Tidak dinafikan para perniaga banyak yang fokuskan pada jualan. Namun, semua ini tidak berbaloi jika kita tidak pandai berbelanja atau tidak uruskan perbelanjaan perniagaan kita dengan baik.

Jadi peniaga ini, kita bukan saja perlu pandai hasilkan jualan, tapi juga perlu bijak dalam berbelanja, orang panggil Smart Spender.

Apakah maksud Smart spender / (Bijak berbelanja) dalam perniagaan?

1) Bijak berbelanja dalam memastikan produk dan servis sentiasa berkualiti. Ini seterusnya akan sentiasa meningkatkan kepercayaan pengguna terhadap produk atau servis yang anda sediakan.

2) Bijak berbelanja dalam memastikan produk dapat dihasilkan dengan cepat dan dapat penuhi permintaan mereka yang ingin / perlukan produk anda.

3) Bijak berbelanja dalam teknologi yang dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja,

4) Bijak berbelanja ke arah yang boleh mengurangkan cukai dengan betul tapi dalam masa sama ianya boleh tingkatkan perniagaan anda.

5) Bijak berbelanja dalam memastikan pengurusan seperti HR, Kawalan duit keluar dan masuk tiada masalah

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#SeminarGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

Untung Tak Mengambarkan Baki Bank & Tunai Banyak

Kepada pemilik bisnes, jangan anggap untung syarikat itu sebagai baki akaun bank anda. Ramai pemilik perniagaan salah faham tentang ni.

Contoh

Megah Enterprise dimiliki Encik A, beniaga kasut di uptown dan pasar malam. Tak asingkan belanja peribadi dan bisnes, Encik Ali selalu guna kad atm bisnes @ duit akaun bank syarikat untuk perbelanjaan peribadi.

Apa masalahnya?

1. Boleh sebabkan baki tunai tidak cukup

2. Meyebabkan anda berhutang dengan pihak ke 3 @ pembekal

3. Boleh menyebabkan cukai tinggi dan sukar untuk bayar

—-

Dekat sini apa kesan akan berlaku pada perniagaan?

1. Baki bank tak cukup nak bayar pembekal, disebabkan sudah terlebih guna untuk perbelanjaan lain

2. Syarikat selalu tidak cukup duit dan sukar untuk majukan bisnes sebab kekurangan wang

3. Cukai boleh tinggi disebabkan banyak belanja tidak dapat dikesan dan dibenarkan

4. Boleh sebabkan pemilik syarikat pening bila nak mengadap auditor dan cukai

—-

Cadangan yang boleh dibuat;

1. Asingkan akaun bank perniagaan dan peribadi

2. Ambil sebagai gaji untuk perbelanjaan peribadi atau untuk komitmen, elak keluar dari syarikat tanpa kawalan

3. Wujudkan rekod aliran tunai dan rekod hutang untuk ketahui jumlah sebenar boleh dibelanja

atau

4. Guna sistem akaun yang boleh kawal untuk lebih mudah dan cepat

Semoga Bermanfaat.

 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

4 Jenis Pendapatan Penggajian

Semua yang layak bayar cukai tahu, yang salah satu pendapatan yang perlu diisytihar adalah pendapatan penggajian.

Tapi ramai yang tak tahu dan tak faham, yang pendapatan penggajian ni ada jenis-jenisnya yang wajib diisytiharkan sekali dan bukan gaji bulanan yang diterima itu saja.

Berikut merupakan pendapatan penggajian yang dikenakan cukai;

1. Tunai atau sesuatu yang boleh ditukar kepada tunai:-

– Gaji, bonus, yuran pengarah, komisen, elaun, perkuisit, ganjaran dan lain-lain

2. Manfaat berupa barangan (benefit in kind)

– Kereta, telefon bimbit, pemandu, orang gaji dan lain-lain

3. Manfaat kediaman – yang disediakan oleh majikan

4. Pampasan – yang diterima kerana diberhentikan

Pastikan anda semak dan isytihar semua pendapatan yang anda terima untuk elakkan masalah kurang lapor terjadi.

Majikan pun kena alert, adakah jumlah yang diterima pekerja ini layak untuk dikenakan Potongan Cukai Bulanan. Kalau ya, majikan perlulah ambil langkah dengan membuat potongan cukai bulanan berdasarkan gaji pekerja anda.

 

Semoga Bermanfaat.

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

Tunai = Jantung Perniagaan

‘80% bisnes gagal adalah disebabkan tiadanya pengurusan aliran tunai dalam perniagaan’

Kajian dapati, antara faktor terbesar kegagalan sesebuah perniagaan sebab tak adanya kawalan tunai dalam perniagaan.

Bila tak ada kawalan tunai dalam perniagaan, kita tak dapat menentukan keupayaan tunai bagi menjalankan operasi perniagaan. Kita tak boleh hanya bergantung pada jumlah jualan, sebab jumlah jualan tak menentukan keupayaan tunai kita yang sebenarnya.

Macam mana nak kawal tunai perniagaan kita?

Salah satu cara yang boleh dibuat adalah dengan menyediakan belanjawan tunai (Budget) untuk perniagaan anda. Budget ini berkaitan dengan aliran duit masuk & duit keluar perniagaan.

Boleh digunakan sebagai alat untuk mengawal dan menguruskan penggunaan tunai perniagaan supaya tak salah belanja ke perkara yang tak perlu.

.

Antara kepentingan belanjawan tunai:

a. Menentukan keupayaan tunai bagi menjalankan operasi perniagaan pada masa akan datang

b. Menganggarkan penerimaan tunai agar strategi dan pemberian kredit yang tepat dapat dilaksanakan.

c. Merancang untuk pembelian asset dan pelaburan jika terdapat lebihan tunai

d. Boleh mengambil tindakan awal jika menghadapi kekurangan tunai

e. Menunjukkan jangkaan kedudukan kewangan syarikat.

 

Semoga Bermanfaat.

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

7 Perkara Asas Business Owner Diminta Berfikir Sebelum Bertindak

Bila kita jadi Business Owner atau bahasa senangnya, pemilik bisnes ni, banyak perkara yang kita perlu tahu dan bijak dalam membuat keputusan.

Perkara Asas Business Owner Diminta Berfikir Sebelum Bertindak

1) Bila diajar untuk kurangkan cukai, tapi tanpa tahu risiko dan apa dokumen yang perlu wujud.

.

2) Ambil dividen tanpa tahu syarat yang ditetapkan dan tahu kekuatan duit syarikat akan datang.

.

3) Beli kenderaan atas nama syarikat, tanpa tahu kesan pada cukai individu atau pada syarikat.

.

4) Beli aset atas nama syarikat tanpa tahu kekuatan tunai dan kelebihannya untuk syarikat.

.

5) Diminta untuk tingkatkan jualan tanpa fikir berapa keuntungan yang patut anda sasarkan.

.

6) Berbelanja untuk kurangkan cukai tanpa ketahui kelebihan ada cash reserved pada mata bank dan pelabur.

.

7) Buka syarikat Sdn Bhd tanpa ketahui kekuatan syarikat dan keperluan ke Sdn. Bhd.

 

Semoga Bermanfaat.

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

Bila Berduit, Jangan Lupa 11 Perkara

Sebagai insan biasa, normal jika kita berasa gembira dan lapang hati bila duit bukan lagi menjadi masalah kita. Bila berduit ni, apa saja yang kita mahu dan perlukan bukan lagi menjadi satu masalah.

.

Tapi sebagai pemilik bisnes dan sebagai seorang usahawan janganlah anda sesekali lupakan 11 perkara ini bila anda mempunyai duit yang banyak;

1) Jangan lupa kita menjalankan tanggungjawab kita pada Allah swt, iaitu berzakat dan membantu orang yang memerlukan.

.

2) Jangan lupa hubungan kita dengan pembekal (supplier), bank atau sesiapa creditors. Maksudnya jangan kita lupa hutang pada mereka. Bayarlah hutang jika sudah mengguna servis atau sudah berjaya menjual produk mereka .

.

3) Jangan lupa bahawa anda perlu melakukan beberapa pematuhan (compliances) seperti cukai, Kastam, SSM dan lain-lain badan berkanun yang diberi tanggungjawab untuk mendapat hasil dari perniagaan. Agar kita sentiasa dapat melakukan perniagaan dengan baik dan harmoni.

.

4) Jangan lupa saat kita berada diatas, kita boleh berada dibawah. Maka sentiasa ingat bila kita berduit, ada masa kita boleh tiada duit. Maka perlunya kita punyai kekuatan reserved untuk hadapi segala kemungkinan yang bakal berlaku akan datang.

.

5) Saat kita berduit, jangan kita lupa pada staff dan pasukan yang bersama dalam menaikkan dan mengurus perniagaan anda. Maka jangan lupa untuk mempunyai beberapa amaun atau peruntukan untuk mereka.

.

6) Jangan lupa bahawa produk dan servis perlu sentiasa ditingkatkan untuk bersedia dengan pesaingan yang wujud. Maka jangan lupa untuk sentiasa lakukan development pada produk dan servis anda ada, supaya tidak ketinggalan dengan perubahan persekitaran, teknologi dan persaing.

.

7) Mantapkan sistem yang perlu wujud dalam syarikat anda, seperti sistem CRM (Customer Relationship Management), sistem penerimaan duit (ecommerce), sistem kawalan pekerja dan banyak lagi. Untuk mewujudkan kestabilan dan kecekapan dalam proses perniagaan kita

.

8) Belilah aset yang dapat meningkatkan produk dan servis kita. Bukan hanya beli aset yang untuk tunjukkan kekuatan individu atau syarikat, sebagai contoh mustang atau velfire.

.

9) Tambahkan duit anda dengan melakukan beberapa pelaburan. Pelaburan ini ada yang low risk dan high risk. Maka dalam keadaan begini, anda kena tahu pelaburan yang terbaik untuk dilakukan.

.

10) Sebelum kita kehilangan semua yang kita bina. Pastikan anda laburkan sedikit untuk pastikan perniagaan anda tidak alami masalah jika berlaku kejadian seperti kematian keyman (orang utama yang menjalankan perniagaan), masalah dalaman (antara shareholder atau director).

Maka anda perlu sentiasa mempunyai persediaan seperti ambil takaful/insurans, wasiat, hibah dan upah lawyer untuk perjanjian.

.

11) Selain anda ambil gaji secara bulanan. Bila ada duit dan anda ingin reward diri anda, ambillah dalam bentuk dividen atau reward dalam bentuk bonus. Raikan diri anda selepas bisnes anda mempunyai kejayaan atau perolehi keuntungan.

 

Semoga Bermanfaat.

 

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

5 Kelebihan Syarikat Sdn Bhd Yang Anda Perlu Tahu

Ada beberapa perubahan yang berlaku pada Akta Syarikat 2016. Perubahan ini masih ramai yang tidak tahu dan gunakan. Selain perubahan pada akta syarikat 2016 ini.

Terdapat juga perubahan pada Penjana, dimana ada beberapa kelebihan untuk mereka yang buka Sdn Bhd.

.

1) Menurut akta yang baru, anda boleh buka Sdn Bhd dengan sendiri. Hanya perlu ke SSM dan lakukan proses untuk buka Sdn Bhd. Cuma anda kena tahu, dalam masa sebulan selepas anda buka/daftar anda perlu cari setiausaha syarikat.

.

2) Pembayaran untuk buka Sdn Bhd kini tidak mahal seperti sebelum ini, dimana sebelum ini harga buka Sdn Bhd bergantung kepada nilai modal dibenarkan.

Sejak wujudnya akta baru ni, modal dibenarkan tidak lagi wujud. Kos pembukaan paling maksimun sepatutnya dalam RM3000.

.

3) Dulu buka Sdn Bhd perlukan 2 orang untuk jadi shareholder atau pengarah syarikat. Kini seorang pengarah atau seorang pemegang saham pun dah boleh diluluskan.

Oleh kerana sebelum ini, banyak sangat kes syarikat yang tidak dapat ditutup sebab salah seorang pemegang saham dan pengarah tidak bagi kerjasama atau MIA (missing in action)

.

4) Mesyuarat tahunan atau Annual general Meeting (AGM) tidak wajib dilakukan, sebelum ini AGM menjadi kemestian, tapi kina bergantung pada keputusan pemegang saham.

.

5) Dulu, apa pun situasi syarikat anda, wajib membuat laporan audit untuk dihantar ke SSM. Kini Ada 3 situasi anda tidak perlu buat audit;

a) Dormant

– Dimana syarikat tidak melakukan sebarang aktiviti dalam syarikat termasuk melakukan perbelanjaan gaji. Selain lakukan perbelanjaan wajib seperti secretary fees, audit dan lain-lain.

b) Zero revenue

– Syarikat yang tidak mempunyai pendapatan pada tahun kewangan semasa dan 2 tahun kewangan sebelumnya

– Jumlah asset dalam Penyata Kewangan (Financial Statements) semasa tidak melebihi RM300,000 dan juga dalam Penyata Kewangan dua tahun kewangan sebelumnya

c) Threshold Qualified

– Jumlah pendapatan yang diperolehi tidak melebihi RM100,000 pada tahun kewangan semasa dan untuk 2 tahun kewangan terakhir sebelumnya

– Jumlah asset dalam Penyata Kewangan semasa tidak melebihi RM300,000 dan dalam Penyata Kewangan untuk 2 tahun sebelumnya

– Pekerja tidak melebihi daripada 5 orang pada tahun kewangan semasa dan untuk 2 tahun kewangan sebelumnya

 

Semoga Bermanfaat.

 

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

#GenU

#MaxCashReserve

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger