Bila Berduit, Jangan Lupa 11 Perkara

Sebagai insan biasa, normal jika kita berasa gembira dan lapang hati bila duit bukan lagi menjadi masalah kita. Bila berduit ni, apa saja yang kita mahu dan perlukan bukan lagi menjadi satu masalah.

.

Tapi sebagai pemilik bisnes dan sebagai seorang usahawan janganlah anda sesekali lupakan 11 perkara ini bila anda mempunyai duit yang banyak;

1) Jangan lupa kita menjalankan tanggungjawab kita pada Allah swt, iaitu berzakat dan membantu orang yang memerlukan.

.

2) Jangan lupa hubungan kita dengan pembekal (supplier), bank atau sesiapa creditors. Maksudnya jangan kita lupa hutang pada mereka. Bayarlah hutang jika sudah mengguna servis atau sudah berjaya menjual produk mereka .

.

3) Jangan lupa bahawa anda perlu melakukan beberapa pematuhan (compliances) seperti cukai, Kastam, SSM dan lain-lain badan berkanun yang diberi tanggungjawab untuk mendapat hasil dari perniagaan. Agar kita sentiasa dapat melakukan perniagaan dengan baik dan harmoni.

.

4) Jangan lupa saat kita berada diatas, kita boleh berada dibawah. Maka sentiasa ingat bila kita berduit, ada masa kita boleh tiada duit. Maka perlunya kita punyai kekuatan reserved untuk hadapi segala kemungkinan yang bakal berlaku akan datang.

.

5) Saat kita berduit, jangan kita lupa pada staff dan pasukan yang bersama dalam menaikkan dan mengurus perniagaan anda. Maka jangan lupa untuk mempunyai beberapa amaun atau peruntukan untuk mereka.

.

6) Jangan lupa bahawa produk dan servis perlu sentiasa ditingkatkan untuk bersedia dengan pesaingan yang wujud. Maka jangan lupa untuk sentiasa lakukan development pada produk dan servis anda ada, supaya tidak ketinggalan dengan perubahan persekitaran, teknologi dan persaing.

.

7) Mantapkan sistem yang perlu wujud dalam syarikat anda, seperti sistem CRM (Customer Relationship Management), sistem penerimaan duit (ecommerce), sistem kawalan pekerja dan banyak lagi. Untuk mewujudkan kestabilan dan kecekapan dalam proses perniagaan kita

.

8) Belilah aset yang dapat meningkatkan produk dan servis kita. Bukan hanya beli aset yang untuk tunjukkan kekuatan individu atau syarikat, sebagai contoh mustang atau velfire.

.

9) Tambahkan duit anda dengan melakukan beberapa pelaburan. Pelaburan ini ada yang low risk dan high risk. Maka dalam keadaan begini, anda kena tahu pelaburan yang terbaik untuk dilakukan.

.

10) Sebelum kita kehilangan semua yang kita bina. Pastikan anda laburkan sedikit untuk pastikan perniagaan anda tidak alami masalah jika berlaku kejadian seperti kematian keyman (orang utama yang menjalankan perniagaan), masalah dalaman (antara shareholder atau director).

Maka anda perlu sentiasa mempunyai persediaan seperti ambil takaful/insurans, wasiat, hibah dan upah lawyer untuk perjanjian.

.

11) Selain anda ambil gaji secara bulanan. Bila ada duit dan anda ingin reward diri anda, ambillah dalam bentuk dividen atau reward dalam bentuk bonus. Raikan diri anda selepas bisnes anda mempunyai kejayaan atau perolehi keuntungan.

 

Semoga Bermanfaat.

 

 


“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ?

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *