5 Perkara yang Perlu Dielakkan Di Awal Perniagaan

π‘±π’‚π’π’ˆπ’‚π’ π’π’‚π’Œπ’–π’Œπ’‚π’ 5 π’‘π’†π’“π’Œπ’‚π’“π’‚ π’π’Š, 𝒑𝒂𝒅𝒂 π’‘π’†π’“π’Žπ’–π’π’‚π’‚π’ π’ƒπ’Šπ’”π’π’†π’” 𝒂𝒏𝒅𝒂.
  1. ada keuntungan bisnes simpan dahulu sehingga boleh survive dalam bisnes. Dalam kata lain kumpul duit untuk 3 bulan bayaran belanja tetap. Sebelum anda ingin meraikan diri dengan perkara mewah.
  2. Elakkan ambil hutang jika tidak ada strategi jelas dan plan nak bayar secara betul. Paling kena faham, jangan guna untuk tutup hutang, tapi guna untuk grow your business.
  3. kenalpasti bisnes anda buat untung atau tidak. Jangan guna baki bank sebagai rujukan untuk tahu untung. Tapi bina lah penyata untung rugi ketahui situasi sebenar bisnes anda.
  4. Di permulaan bisnes jangan cuba elak faham tentang cukai, lesen dan ssm. Semua ini akan membantu anda untuk peluang grow kan bisnes dan selamat dari masalah.
  5. Letakkan impian dalam diri untuk capai apa. Tanpa impian yang jelas kita akan guna duit tanpa arah. Akhirnya ramai yang gagal dalam bisnes bukan sebabkan bisnes. Tapi disebabkan masalah diri yang tiada impian jelas untuk diri, keluarga dan Allah.

 

Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,Β  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI.Β 

 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!”Β 

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

7 Cash Flow Management Tips & Trick for Small Business


A successful small business requires effective cash flow management. To ensure your company’s financial stability and expansion, it involves tracking, evaluating, and optimising the inflow and outflow of cash. The vital tips and tricks for managing cash flow effectively that can make your small business successful are covered in this article.


  1. Create Cash Flow Forecast

To fully understand your company’s future financial health, it is essential to create a cash flow forecast. Identify the estimated monthly or quarterly income and expenses for the period of time. You can discover possible cash surpluses or shortfalls with this projection and then decide how to allocate it wisely.


  1. Monitor & Track Cash Flow Regularly

Maintain a regular and up-to-date record of your financial flow by properly capturing revenue and expenses. To simplify the procedure, use accounting software or financial tools. Regularly evaluating your cash flow statement will reveal patterns, trends, and places for improvement.


  1. Increase Cash Inflows

Explore strategies to improve your financial inflows. Consider offering early payment discounts to encourage clients to pay their invoices on time. Implement a solid invoicing system with clear payment terms and due dates. To facilitate speedier transactions, provide multiple payment methods such as online payments or mobile wallets.


  1. Optimise Cash Outflow

It is also critical to manage your financial outflows effectively. Negotiate favourable payment terms with vendors and suppliers, such as longer payment deadlines or discounts for early payments. Examine your inventory management to minimise overstocking or understocking, which might tie up your cash unnecessarily.


  1. Control Cost & Expenses

Review your expenses on a regular basis to identify areas where you might save money without sacrificing the quality of your products or services. Look for ways to cut costs, such as bulk purchasing, negotiating better contracts, or investigating alternative suppliers. Keep an eye on your discretionary spending and prioritise what’s essential to you.


  1. Use Technology

Utilise technology to simplify cash flow management processes. Use accounting software to automate invoicing, manage spending, and generate financial reports. Use digital payment options to speed up transactions and reduce manual errors. Technology can help you save time, cut administrative costs, and gain real-time insights into your cash flow.


  1. Seek Expert Advice from our Virtual CFO Service

Consult with a financial expert or our Virtual CFO for advice on cash flow management. Our experienced Virtual CFOs may assist you in analysing your financial statements, identifying areas for development, and recommending methods specific to your company’s needs. Their knowledge and experience can be quite beneficial in optimising your cash flow management practises.


Contact us today to benefit from our expertise and gain peace of mind knowing your cash flow is in capable hands. Together, let’s optimize your cash flow and drive your business towards financial success.

 


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,Β  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI.Β 

Β 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!”Β 

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

SELEPAS BUKA SDN BHD


7 PERKATA YANG PERLU DI LAKUKAN SELEPAS PEMBUKAAN SDN BHD


1. Buat Cop Syarikat (bulat atau petak).

Tujuannya untuk urusan buka akaun bank dan urusan lain yang berkaitan. Sebaiknya buat cop bulat tanpa alamat.

Kenapa? Sebab kalau tukar alamat tidak perlu tukar cop. Jika ada alamat, setiap kali pertukaran alamat. Perlu buat cop baru, terutama urusan berkaitan bank.


2. Buka akaun bank syarikat.

Selepas dapat no syarikat, terus buka akaun bank. Bawa resolusi dari setiausaha syarikat untuk kenalpasti siapa dan terma tandatangan.

Tidak boleh buka akaun bank jika, pengarah atau penandatangan
– Tidak punyai visa kerja (foreigner)
– Ada masalah bankrap


3. Buat Common Seal (Optional)

Selalunya semasa pembukaan syarikat, setiausaha syarikat akan bertanya sama ada perlu ke tidak mempunyai common seal. Ini kerana ia tidak wajib berbanding akta syarikat lama.

Penting atau tak common seal ini? Nasihat kami, baik buat. Ini kerana common seal ini diperlukan untuk urusan pinjaman, perjanjian atau penerimaan geran.

Kalau anda ada buat kelas atau latihan, boleh guna benda ni untuk cop sijil. Barulah orang yang menerima nampak original.


4. Memohon lesen (jika perlu)Β 

(yang berkaitan dengan perniagaan yang dijalan. Contoh: MOF, CIDB, MOTAC)

Ini antara perkara penting yang anda perlu lakukan. Terutama mereka yang ingin masuk kerja kerajaan atau tender.

Maka ketahui setiap lesen ini dan kelebihan yang anda boleh dapat.

Tahukah anda, dengan adanya lesen ni. Nilai syarikat anda boleh naik gak.


5. Daftar lesen PBT (sekiranya ada pejabat urusan/office)

Bila dah ada pejabat atau kedai, daftar lesen dengan PBT. Jika tiada, risiko untuk disaman tu sangat tinggi.

Ada lesen ni, mudahkan anda untuk buat renovasi dan pemasangan signboard.


6. Daftar Kwsp/Socso (sekiranya mempunyai pekerja)

Bila dah ada pekerja atau status contract for job. Anda dikehendaki mendaftar EPF, SOCSO dan EIS. Kalau tak anda boleh dikenakan denda atas kesalahan tidak mencarum.


7. Daftar no file cukai (no C dan no E)

Selepas buka Sdn Bhd, dalam tempoh 3 bulan anda wajib hantar borang CP204. Untuk hantar borang ni, anda perlu ada No C. Anda boleh upah agen cukai atau masuk website LHDN untuk daftar.

No. E selalunya akan dapat sekali dengan no. C. No E ni digunakan untuk hantar borang E dan EA. Apa tu? Kita sambung kemudianlah ya.

Semoga bermanfaat untuk yang membaca.


Jika ingin tahu lebih tentang buka syarikat. Boleh tekan logo wats’ app di kanan website. Sebab kami ada bagi harga best untuk yang ingin buka SDN BHD bulan ini. Jangan terlepas peluang yang datang setahun sekali ini.

#AMACCGROUP
#7tanggabisnes


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,Β  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI.Β 

Β 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!”Β 

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

3 SEBAB KENAPA USAHAWAN PERLU TAHU UNTUNG


Kenapa kami tekankan pada usahawan di luar sanaΒ  perlu tahu untuk menguruskan untung perniagaan?


Yang pertama, bila ada jualan tinggi, usahawan secara tidakΒ  langsung akan melakukan banyak perkara yang boleh melibatkan perbelanjaan yang tinggi.


Antaranya komisen pada agen, belanja marketing, menambah pekerja dibahagian jualan dan mula menyewa kedai atau tempat baru.


Ini terjadi kerana tiada pengurusan di dalam keuntungan perniagaan.


Yang kedua, bila ada jualan yang tinggi, sebenarnya belum tentu adaΒ  untung yang tinggi.


Sebab usahawan mungkin akan mengeluarkan duit yang banyak untuk menambah stok dan mengeluarkanΒ  perbelanjaan untuk staff uruskan jualan.


Manakala yang ketiga, bila ada jualan, selalunya usahawan mula kurang fokus pada jualan dan baki tunai yang banyak. Ini terjadi jika tidak ada orang yang pantau atau kemaskini akaun.


Sebenarnya banyak lagi perkara yang boleh terjadi jika seseorang usahawan itu tidak mengambil tahu tentangΒ  keuntungan perniagaan ini.


Tanpa sedar perkara-perkara di atas boleh memberikan kesan kepada perniagaan usahawan.


Antara perkara yang akan terganggu pada perniagaan adalah :-


1) Duit tunai terganggu

2) Pekerja tidak efisien

3) Perbelanjaan agak terhad untuk lain


Maka sebagai usahawan yang hebat, pentingnya target untung bersih yang boleh dicapai berbanding target kepada jualan sahaja.


Semoga bermanfaat!

 


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,Β  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI.Β 

Β 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ?

WEBSITE: ?

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP: ?

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

Apakah perbezaan antara working capital dan cash flow?


Working capital & cash flow seakan sama tetapi kedua-duanya memberikan informasi yang berbeza mengenai tahap kewangan perniagaan kita.

Jom! Kita semak kedua perbezaan nya.


Cash flow statements:

Memberikan informasi berapa jumlah wang yang dijana oleh perniagaan sama ada dari segi aktiviti operasi, pembiayaan ataupun pelaburan dalam tempoh masa tertentu.

Tetapi apa yang cash flow statements tidak memberitahu adalah bagaimana kita menguruskan aliran tunai kita dan kesan kepada kewangan perniagaan kita jika jualan berkurang ataupun supplier menaikkan harga bahan mentah dan barang.


Working capital

 

Memberikan gambaran yang lebih jelas betapa efisien kita menguruskan aliran tunai perniagaan kita.

Ia mencerminkan hasil pelbagai aktiviti perniagaan, termasuk kutipan hasil jualan, pengurusan hutang, pengurusan inventori dan bayaran kepada pembekal.

Ia juga boleh flag up bottlenecks cash flows, lebihan tunai dan dapat membantu kita untuk meningkatkan penggunaan keseluruhan modal perniagaan kita.

 


 

Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,Β  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI.Β 

Β 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ?

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory