amaccc default posting

Jualan Tinggi, Belanja Pun Naik?

Sangat penting untuk kita tahu, bila ada jualan naik, akan ada beberapa perbelanjaan turut sama naik. Kenapa ini berlaku?

Saya letakkan formula Double SPM, untuk terangkan sebab perbelanjaan ini naik.

Antara sebab yang menjadikan ia bertambah adalah:-

1) Sources / Sumber

Bila ada permintaan yang tinggi pada jualan, maka akan ada beberapa pertambahan pada sumber sedia ada. Antaranya pertambahan pekerja, komputer atau kenderaan. Bila ada tambahan sumber ini, akan sebabkan beberapa pertambahan perbelanjaan. Contohnya seperti pertambahan belanja bagi EPF, SOCSO dan overtime jika berlaku pertambahan pekerja. Untuk pembelian komputer, ianya akan melibatkan tambahan servis dan selenggara.

2) Places / tempat

Bila produk bertambah banyak, tempat penyimpanan produk pun perlu dibesarkan. Maka disini akan wujudnya pertambahan perbelanjaan untuk besarkan tempat penyimpanan tersebut. Bagi mereka yang menjalankan servis, kemungkinan perlukan pertambahan pekerja. Maka tambahan pekerja ini memerlukan ruang kerja yang besar. Jadi perubahan atau renovasi perlu dibuat.

3) Maintenances and repair

Bila dah ada penggunaan mesin dalam menghasilkan produk, perbelanjaan repair atau selanggara akan berlaku. Perkara ini tidak dapat dielakkan dan akan ada terutamanya bila mesin telah digunakan melebihi apa yang biasa.

4) Stock

Apabila ada tawaran atau promosi produk, permintaan bagi produk keluaran akan meningkat. Dalam masa yang sama, kebanyakkan pemilik produk menggunakan sistem agen untuk buat jualan / tingkatkan jualan. Jadi disini akan wujudnya penambahan perbelanjaan stok dimana syarikat akan meningkat pembelian stok untuk menampung peningkatan permintaan.

5) Personal needs

Bila jualan semakin tinggi dan produk semakin dikenali, pemilik syarikat akan ada keinginan untuk meningkatkan kualiti diri. Maka disini, mereka mula tingkatkan gaji, elaun dan bonus untuk diri sendiri. Malah tak dinafikan mereka juga ingin mengubah kenderaan dan tempat tinggal yang lebih baik sesuai dengan taraf sosial mereka.

6) Marketing

Bila ada stok yang banyak, maka peranan marketing sangat penting untuk memastikan semua stok tersebut terjual. Jadi disini mereka mula berbelanja untuk marketing seperti FBads, IG ads, billboard atau sponsor.

—-

Banyak sebenarnya perkara yang boleh menyebabkan perbelanjaan syarikat bertambah bila jualan semakin meningkat. Semuanya ini bergantung pada nature of business sesuatu syarikat tu.

Semoga bermanfaat.

—–

 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ?

WEBSITE: ?

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: ?

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

JOIN OUR TELEGRAM GROUP: ?

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve

#SeminarGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *