Apakah perbezaan antara working capital dan cash flow?


Working capital & cash flow seakan sama tetapi kedua-duanya memberikan informasi yang berbeza mengenai tahap kewangan perniagaan kita.

Jom! Kita semak kedua perbezaan nya.


Cash flow statements:

Memberikan informasi berapa jumlah wang yang dijana oleh perniagaan sama ada dari segi aktiviti operasi, pembiayaan ataupun pelaburan dalam tempoh masa tertentu.

Tetapi apa yang cash flow statements tidak memberitahu adalah bagaimana kita menguruskan aliran tunai kita dan kesan kepada kewangan perniagaan kita jika jualan berkurang ataupun supplier menaikkan harga bahan mentah dan barang.


Working capital

 

Memberikan gambaran yang lebih jelas betapa efisien kita menguruskan aliran tunai perniagaan kita.

Ia mencerminkan hasil pelbagai aktiviti perniagaan, termasuk kutipan hasil jualan, pengurusan hutang, pengurusan inventori dan bayaran kepada pembekal.

Ia juga boleh flag up bottlenecks cash flows, lebihan tunai dan dapat membantu kita untuk meningkatkan penggunaan keseluruhan modal perniagaan kita.

 


 

Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department). Lebih mudah isikan maklumat anda di SINI. 

 

“DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ?

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *