Nak cash reserve power ada 5 benda pantang jangan kau langgar 3 tahun pertama bisnes kau,

1. Jangan beli keta besau

2. Jangan beli ghumah besau

3. Jangan tayang-tayang kekayaan kau

4. Jangan rompak syarikat kau

5. Jangan campur kau dengan company

 

Kenapa ?

Meh aku citer…

1) 3 tahun pertama, bisnes baru nak mula kearah mempunyai kekuatan tunai. Maka sebaiknya 3 tahun pertama, bina lah kekuatan cash reserve sekurang-kurangnya 6 bulan belanja operasi dan admin. Barulah seronok nak plan nak beli semua beshau

2) Beli kenderaan yang tiada kaitan dengan bisnes bukan boleh kurangkan cukai sepeuhnya. Dah lah baru nak berbisnes yang ada kekuatan tunai. Sibuklak nak tambah lagi beban dengan cukai tinggi

3) Sibuk apa nak tayangkan kekayaan kat facebook, instagram. Sampai lupa ada mata yang jeles atau nak tahu siapa lah orang kaya ni.

So jangan lah sibuk nak kata, kenapa mereka cari anda. Sebab anda pun dah sibuk nak dedahkan. Maka kurang lah lagi duit jika terpaksa bayar kompaun dan yang terkurang lapor. Selalunya cukai lah..

4) Kenalah pandai jaga pengurusan kewangan peribadi gak. Tidak kira dah berduit atau tidak berduit, jika tak pandai uruskan memang tak akan pernah cukup.

Bila tak cukup mulalah menjeling kat akaun bank bisnes. Ni duit semua aku yang punya. Maka mulalah anda digelar perompak duit syarikat.

5) Elakkan semua perbelanjaan peribadi nak masuk dalam syarikat. Kononnya buat macam ni boleh kurangkan cukai. Kena lah bijak sikit.

3 tahun pertama baru nak bina duit. dah sibuk fikir nak kurangkan cukai. Dari fikir nak kurangkan cukai. Fikirkan nak ada duit reserve untuk boleh maximise lagi perbelanjaan akan datang atau simpan untuk ada pelaburan. Betul.. kurangkan cukai tu tak salah, tapi bukan larikan cukai.. harap semua faham ya…

Semoga Bermanfaat.

 

.

” DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” 👇

 

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

 

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

 

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger