Nak Ada Cash Reserve?

Nak cash reserve power ada 5 benda pantang jangan kau langgar 3 tahun pertama bisnes kau,

1. Jangan beli keta besau

2. Jangan beli ghumah besau

3. Jangan tayang-tayang kekayaan kau

4. Jangan rompak syarikat kau

5. Jangan campur kau dengan company

 

Kenapa ?

Meh aku citer…

1) 3 tahun pertama, bisnes baru nak mula kearah mempunyai kekuatan tunai. Maka sebaiknya 3 tahun pertama, bina lah kekuatan cash reserve sekurang-kurangnya 6 bulan belanja operasi dan admin. Barulah seronok nak plan nak beli semua beshau

2) Beli kenderaan yang tiada kaitan dengan bisnes bukan boleh kurangkan cukai sepeuhnya. Dah lah baru nak berbisnes yang ada kekuatan tunai. Sibuklak nak tambah lagi beban dengan cukai tinggi

3) Sibuk apa nak tayangkan kekayaan kat facebook, instagram. Sampai lupa ada mata yang jeles atau nak tahu siapa lah orang kaya ni.

So jangan lah sibuk nak kata, kenapa mereka cari anda. Sebab anda pun dah sibuk nak dedahkan. Maka kurang lah lagi duit jika terpaksa bayar kompaun dan yang terkurang lapor. Selalunya cukai lah..

4) Kenalah pandai jaga pengurusan kewangan peribadi gak. Tidak kira dah berduit atau tidak berduit, jika tak pandai uruskan memang tak akan pernah cukup.

Bila tak cukup mulalah menjeling kat akaun bank bisnes. Ni duit semua aku yang punya. Maka mulalah anda digelar perompak duit syarikat.

5) Elakkan semua perbelanjaan peribadi nak masuk dalam syarikat. Kononnya buat macam ni boleh kurangkan cukai. Kena lah bijak sikit.

3 tahun pertama baru nak bina duit. dah sibuk fikir nak kurangkan cukai. Dari fikir nak kurangkan cukai. Fikirkan nak ada duit reserve untuk boleh maximise lagi perbelanjaan akan datang atau simpan untuk ada pelaburan. Betul.. kurangkan cukai tu tak salah, tapi bukan larikan cukai.. harap semua faham ya…

Semoga Bermanfaat.

 

.

” DAPATKAN ILMU2 BISNES SECARA PERCUMA DARI MENTOR2 USAHAWAN YANG BERPENGALAMAN DARI PELBAGAI BIDANG BISNESS + PERCUMA TEMPLATE PENGURUSAN DUIT BISNES BERNILAI RM97 SEKARANG!” ūüĎá

 

WEBSITE:

https://geniususahawan.com/

 

JOIN OUR FACEBOOK GROUP: Circle Genius Usahawan

https://www.facebook.com/groups/395348818323634

 

JOIN OUR TELEGRAM GROUP:

https://t.me/geniususahawanadvisory

 

.

#GenU

#MaxCashReserve 

#KonvensyenGeniusUsahawan

#Ceoflix

#FinacialSwagger

INCOME TAX: KURANGKAN CUKAI SYARIKAT?

Nak kurangkan cukai syarikat dengan betul, ketahuilah belanja yang boleh kurangkan.

Kepada yang berbisnes, anda perlu tahu perbelanjaan yang boleh kurangkan cukai syarikat.

Terdapat  beberapa perbelanjaan syarikat yang pemilik syarikat tidak tahu  bahawa ianya boleh mengurangkan bayaran cukai syarikat, antaranya ialah:

  • Perbelanjaan yang dibuat untuk hasilkan pendapatan

Contoh:

    1. Bayaran Upah/Gaji
    2. Bayaran KWSP
    3.  Sewa premis perniagaan
    4. Faedah pinjaman perniagaan
    5.  Perbelanjaan pembaikan ke atas premis dan kenderaan yang digunakan untuk perniagaan

  • Perbelanjaan majikan atas peralatan untuk membantu pekerja kurang upaya (OKU)
  • Perbelanjaan bagi penerbitan dalam Bahasa Kebangsaan
  • Sumbangan kepada perpustakaan
  • Perbelanjaan mengadakan perkhidmatan, kemudahan awam dan sumbangan kepada Badan Amal atau Projek Awam

 

Kriteria Projek yang Layak :

  • Projek berkaitan dengan pendidikan, kesihatan, infrastruktur, teknologi maklumat dan komunikasi
  • Memberi manfaat kepada orang awam
  • Projek disumbangkan secara sukarela dan tidak disyaratkan oleh pihak berkuasa di bawah sesuatu peraturan.

Contoh: 

Taman permainan kanak-kanak di taman perumahan yang dibangunkan oleh pemaju diberi secara sukarela dan bukan yang disyaratkan oleh pihak berkuatkuasa.

Bentuk sumbangan dan perkhidmatan yang layak dapat potongan cukai tersebut ialah:-

  1. Wang tunai
  2. Peralatan baru – komputer, mesin haemodialisis, peralatan pandang dengar
  3. Pembiayaan membina jalan raya, jambatan, dewan orang ramai – diluluskan oleh agensi berkaitan

 

Dan banyak lagi

  • Perbelanjaan majikan bagi penyediaan dan penyelengaraan Pusat Asuhan Kanak-Kanak untuk manfaat pekerja
  • Perbelanjaan majikan bagi penyediaan kumpulan muzik atau kebudayaan
  • Perbelanjaan menaja aktiviti kesenian dan kebudayaan
  • Zakat perniagaan
  • Elaun modal :

    • Diberi untuk pembelian aset yang digunakan di dalam perniagaan
    • Contoh aset yang digunakan di dalam perniagaan ialah kereta, mesin, alat pejabat, perabot dan komputer
    • Kadar elaun adalah bergantung kepada jenis aset tetap yang digunakan
    • Syarat yang melayakkan tuntutan elaun modal ialah:
      • Syarikat menjalankan perniagaan
      • Aset digunakan di dalam perniagaan dan
      • Syarikat pemilik aset

 


Anda memerlukan khidmat nasihat tentang hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan dan payroll, sumber manusia ataupun income tax? Hubungi AMACC di talian 0389208081 atau 011-57536685 (Advisory Department) atau emailkan kepada contact@amacc.com.my Lebih mudah isikan maklumat di sini. Kami sedia membantu..