PENANGGUHAN SERAHAN BORANG

LHDN : PENANGGUHAN SERAHAN BORANG

CUKAI (COVID-19)
…….

BORANG E & BORANG BE

LHDN keluarkan kenyataan penangguhan serahan borang dan bayaran hampir semua borang cukai selama 2 bulan.
.
Untuk memudahkan proses ini, digalakkan serahan borang dilakukan secara online atau talian. Ini disebabkan ada borang yang tidak dapat penangguhan jika serah melalui serahan tangan.
.
Borang E adalah borang yang paling perlu dihantar dalam masa terdekat. Diikutkan borang tersebut perlu dihantar sebelum 31 Mac 2020. Namun disebabkan kes covid19, LHDN bersedia menangguh borang tersebut selama 2 bulan iaitu sehingga akhir May 2020. Dengan syarat serahan borang hendaklah dibuat melalui talian.
.
Borang BE, yang sepatutnya dihantar dan buat bayaran pada akhir bulan April 2020, juga ditangguhkan sehingga akhir jun 2020. Maka individu yang hanya mempunyai pendapatan penggajian mempunyai masa yang cukup untuk jalankan tanggungjawab.
.
Semoga bermanfaat kepada semua yang berkenaan ya.

#AMS
#GenU

 

Info berkaitan: Penangguhan Bayaran CP204


Untuk pengetahuan lebih tentang cukai dan pengurusan syarikat. Saya ada kongsi di

1) Telegram Channel
AMACC Advisory Channel : @amaccadvisory

2) Facebook Page
Amsyari Shakur : @amsyarishakur 

 


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department) atau emailkan kepada contact@amacc.com.my Lebih mudah isikan maklumat anda di sini. Kami sedia membantu.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *