PENANGGUHAN BAYARAN CP204

LHDN : PENANGGUHAN BAYARAN CP204

CUKAI – COVID-19 (KENYATAAN KE 2)
…….

Dalam notis baru ini, LHDN keluarkan 2 kenyataan yang penting.

1. Penangguhan Bayaran CP204

Diberi penangguhan bayaran CP204 (anggaran) selama 6 bulan untuk sektor pelancongan, pengusaha hotel dan penerbangan. Maksudnya, syarikat yang terlibat dalam sektor yang disebut, boleh menangguh buat bayaran selama 6 bulan untuk CP204.
.
Syarikat yang tidak terlibat dalam sektor ini, bayaran CP204 masih berjalan seperti biasa. Tidak dapat sebarang penangguhan. Jangan tanya saya kenapa ya..
.
Berdasarkan kenyataan ini, tidak disebut untuk mereka yang buat Bayaran CP500 iaitu bayaran ansuran anggaran untuk individu yang mempunyai enterprise atau perniagaan. Iaitu untuk yang dalam kategori Enterprise / pemilikan tunggal / perkongsian. Kemungkinan kelebihan ini juga dapat pada mereka terlibat dalam CP500.
.
.

2. Pindaan Anggaran bulan ke 3

Syarikat yang pernah hantar CP204, dan bercadang untuk buat pindaan pada anggaran mereka buat. LHDN memberi peluang untuk buat pindaan pada bulan ke 3.
.
Sebelum ini, pindaan CP204, hanya dibuat bulan ke 6 dan ke 9. Disebabkan covid 19, LHDN memberi tambahan peluang untuk buat pindaan bulan ke3.
.
Sebagai contoh, syarikat yang hantar CP204 dan tutup akaun akhir tahun pada bulan Disember. Dibenarkan untuk buat pindaan sehingga akhir pada bulan Mac ni. Ia disebabkan, bulan ke 3 untuk syarikat yang tutup bulan Disember 2020, jatuh pada bulan Mac 2020.
.
Caranya ialah hantar borang CP204A. Untuk lebih faham tentang ini, boleh PM saya di Facebook.

Terima kasih.
.

Semoga info ini, beri manafaat pada yang terlibat. Boleh kongsi dengan rakan jika ia beri manafaat pada orang lain.

#AMS

 


Untuk pengetahuan lebih tentang cukai dan pengurusan syarikat. Saya ada kongsi di

1) Telegram Channel
AMACC Advisory Channel : @amaccadvisory

2) Facebook Page
Amsyari Shakur : @amsyarishakur 

 


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department) atau emailkan kepada contact@amacc.com.my Lebih mudah isikan maklumat anda di sini. Kami sedia membantu.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *