TIP MENULIS PELAN PERNIAGAAN (BUSINESS PLAN)

5 perkara utama ini perlu anda buat sebelum sediakan pelan perniagaan.

1. Rangka setiap proses dalam menjalankan perniagaan.

2. Rangka kos-kos yang diperlukan.

3. Kenal pasti kemahiran dan siapa yang diperlukan.

4. Kenal pasti pasaran yang bersesuaian.

5. Kenal pasti pesaing dalam pasaran.

Bila semua ini sudah dikenal pasti baru mudah anda nak buat pelan perniagaan.

.

Apa pula perkara wajib yang perlu ada?

1. Maklumat Perniagaan

Anda perlu gambarkan secara ringkas dan spesifik maklumat perniagaan anda seperti, nama syarikat, tarikh penubuhan, aktiviti-aktiviti utama perniagaan dan termasuk juga maklumat pengurusan organisasi.

 

2. Analisis Pasaran

Ramalkan apa yang diperlukan oleh pelanggan, tentukan siapakah sasaran pelanggan dan juga saiz pasaran. Selain itu, penting juga untuk anda menjelaskan keunikan barang atau servis yang ingin ditawarkan kepada pelanggan anda.


3. Pesaing Bisnes Anda

Kenal pasti siapakah pesaing utama perniagaan anda dan buat satu analisis untuk mengetahui apakah kekuatan dan kelemahan yang ada pada pesaing.


4. Strategi Operasi 

Bahagian ini anda perlu senaraikan semua aktiviti yang terlibat daripada penyediaan produk hingga pengeluaran produk. Selain itu, senaraikan juga bahan atau alatan yang digunakan dalam penyediaan produk anda. Gambarkan juga ruang yang digunakan dalam menjalankan aktiviti perniagaan anda dan tenaga buruh / pekerja yang diperlukan.


5. Rancangan Kewangan.

Rancangan kewangan ini perlulah disediakan untuk memudahkan pembaca memahami dan menilai status perniagaan anda. Analisis kewangan boleh dibuat berdasarkan satu pro forma penyata kewangan yang lengkap dan terperinci. 

Penyata kewangan yang diperlukan:

a. Penyata aliran tunai

b. Penyata untung rugi

c. Kunci kira-kira

.

Tidak kiralah sama ada anda seorang usahawan atau tidak, mereka yang benar-benar boleh realisasikan apa yang diinginkan, adalah mereka yang menulis pelan perniagaan berbanding yang hanya berkata-kata dan berangan-angan dalam kepala.

 


Nak tahu lagi banyak info bisnes, follow dan join saya di

1) fb pages
@amsyari shakur

2) telegram
http://bit.ly/AmsyariShakur

 

#AMS
#businessplan


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department) atau emailkan kepada contact@amacc.com.my Lebih mudah isikan maklumat anda di sini. Kami sedia membantu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *