PELAN PERNIAGAAN (BUSINESS PLAN)

KEPENTINGAN PELAN PERNIAGAAN (BUSINESS PLAN) KEPADA BISNES ANDA

Dalam artikel sebelum ni, saya ada kongsikan mengenai 10 punca kenapa syarikat anda gulung tikar?

Salah satu puncanya ialah bila anda buat bisnes tapi tak ada perancangan yang jelas berkenaan matlamat, operasi dan strategi. Lemah merancang sampai ‘terlupa’ nak tetapkan matlamat. Akhirnya, bisnes yang dijalankan pun tak kemana. 

Sebab itu, jika kita berniat serius untuk berniaga kita perlu ada dokumen bertulis yang menjelaskan tentang bisnes yang kita buat. Barulah kita tak ‘sesat’.

Dokumen inilah yang dipanggil kertas kerja perniagaan, pelan perniagaan atau Business Plan.

—————————————

Kenapa penting dan perlu ada Business Plan?

 1. Sebagai panduan supaya usahawan dapat capai matlamat yang diinginkan.
 2. Bantu usahawan kekal fokus dengan objektif yang telah ditetapkan.
 3. Sebagai dokumen sokongan yang penting untuk dapatkan dana atau pelaburan dalam perniagaan.
 4. Dari Business Plan ini jugalah anda dapat lihat dan jelas dengan bisnes yang anda buat. Sama ada mampu berkembang dan berdaya saing dalam industri yang anda ceburi atau tidak.

Nampak saja mudah, tetapi inilah langkah pertama yang anda tak boleh abaikan. Jatuh hukum wajib buat jika anda mahu berjaya.

.

Siapa yang memerlukan Business Plan?

Ada 4 golongan yang memerlukan Business Plan.

 1. Usahawan
 • Menetapkan fokus kepada matlamat dan objektif yang ingin dicapai. Usahawan perlu lebih faham bisnes mereka berbanding orang lain. Mereka perlu tahu bila masa yang sesuai untuk capai apa yang dirancang dalam bisnes.
 1. Pelabur
 • Menilai prestasi sesebuah bisnes sebelum membuat keputusan untuk melabur ke dalam bisnes tersebut. Pelabur akan menilai sekiranya bisnes tersebut mampu untuk berkembang lebih jauh dan mendatangkan keuntungan.
 1. Institusi kewangan
 • Menilai kekuatan bisnes dari segi operasi, pengurusan dan kewangan dalam membayar balik pinjaman atau dana yang diperlukan oleh usahawan
 1. Kakitangan syarikat
 • Kakitangan syarikat perlu fahami matlamat dan objektif utama syarikat untuk bersama-sama membangunkan bisnes dan bergerak seiring dengan apa yang pemilik mahukan. Mereka perlu tahu apa matlamat, tujuan dan peranan dan tanggungjawab mereka.

Sebab itu pentingnya Business Plan diurus dan disediakan dengan lebih bersistematik supaya setiap orang yang terlibat faham kenapa ia wujud.

Tak ada lah nanti anda ‘berjalan’ tanpa tujuan.

Ingat! Dokumenkan apa yang anda mahu capai supaya pemikiran dan idea lebih jelas.

 

business plan

Info berkaitan: Tip Menulis Rancangan Perniagaan


Untuk info tentang pengurusan bisnes, saya ada didalam

1) fb pages
@amsyari shakur

2) telegram
http://bit.ly/AmsyariShakur

 

#celikbisness
#amaccgroup
#AMS


Anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan hal-hal persyarikatan seperti percukaian, perakaunan,  pengurusan sumber manusia dan pengurusan perniagaan? Hubungi AMACC di talian 03-89208081 atau 011-57536685 (Advisory Department) atau emailkan kepada contact@amacc.com.my Lebih mudah isikan maklumat anda di sini. Kami sedia membantu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *