Info Centre

Home/Info Centre/

Bila Berduit, Jangan Lupa 11 Perkara

Sebagai insan biasa, normal jika kita berasa gembira dan lapang hati bila duit bukan lagi menjadi masalah kita. Bila berduit ni, apa saja yang kita mahu dan perlukan bukan lagi menjadi satu masalah. . Tapi sebagai pemilik bisnes dan sebagai seorang usahawan janganlah anda sesekali lupakan 11 perkara ini bila anda mempunyai duit yang banyak; [...]

By |2021-11-11T14:59:29+08:00September 29th, 2021|Kewangan Syarikat, Pengurusan Syarikat|0 Comments

5 Kelebihan Syarikat Sdn Bhd Yang Anda Perlu Tahu

Ada beberapa perubahan yang berlaku pada Akta Syarikat 2016. Perubahan ini masih ramai yang tidak tahu dan gunakan. Selain perubahan pada akta syarikat 2016 ini. Terdapat juga perubahan pada Penjana, dimana ada beberapa kelebihan untuk mereka yang buka Sdn Bhd. . 1) Menurut akta yang baru, anda boleh buka Sdn Bhd dengan sendiri. Hanya perlu [...]

By |2021-11-11T15:09:44+08:00September 29th, 2021|Pengurusan Syarikat|0 Comments

Cukai Tinggi: Kutipan & Kawalan Debtors Tidak Dijaga.

Antara masalah yang sering berlaku dalam syarikat, tidak menjaga kutipan dan kawalan penghutang (debtors) dengan betul. Akhirnya, ramailah senarai penghutang dalam syarikat. Macam mana boleh terjadi masalah ini? Antara sebabnya ialah; 1) Tidak membuat invois yang betul atau tepat 2) Tidak kemaskini penyata kewangan syarikat 3) Tidak mempunyai atau kekurangan pekerja dibahagian admin untuk buat [...]

By |2021-11-11T15:19:24+08:00September 29th, 2021|Kewangan Syarikat|0 Comments

Belanja EPF Boleh Kurangkan Cukai?

Tapi... Tidak untuk caruman Pemilik Enterprise @ (Pemilik Tunggal dan Perkongsian) Belanja caruman EPF memang merupakan perbelanjaan perniagaan. Tapi hanya CARUMAN PEMILIK PERNIAGAAN SAHAJA dianggap sebagai perbelanjaan yang tidak dibenarkan dalam kiraan cukai bagi perniagaan tersebut (kecuali Sdn Bhd). Kenapa? Ini kerana dalam entiti tersebut (kecuali Sdn Bhd dan Bhd), ia dianggap bukan entiti berasingan. [...]

By |2021-11-11T15:28:48+08:00September 28th, 2021|Cukai Syarikat|0 Comments

Kenapa perlu fikir untung, selain jualan?

Terdapat 5 sebab saya katakan perniagaan perlu fikir untung dan bukan saja hanya fokuskan pada jualan. . 1) Jualan bukan tunjukkan kekuatan syarikat dalam perniagaan. Memang ia nampak indah di mata para usahawan. Tapi ianya boleh jadi sia-sia jika tidak kita tak ketahui berapa % untung yang dapat. Malah jadi cerita sembang jika ia rugi. [...]

By |2021-11-11T16:44:56+08:00September 28th, 2021|Start Up Genius|0 Comments

Nak Ada Cash Reserve?

Nak cash reserve power ada 5 benda pantang jangan kau langgar 3 tahun pertama bisnes kau, 1. Jangan beli keta besau 2. Jangan beli ghumah besau 3. Jangan tayang-tayang kekayaan kau 4. Jangan rompak syarikat kau 5. Jangan campur kau dengan company   Kenapa ? Meh aku citer... 1) 3 tahun pertama, bisnes baru nak [...]

By |2021-09-30T17:13:20+08:00September 28th, 2021|Kewangan Syarikat|0 Comments

Untung Ada, Tunai Pula Takda?

Sebelum ni selalu saya katakan bila buat marketing, pastikan ada untung. Bukan hanya pada jumlah jualan. Cuma kali ni berbeza sikit, bila ada untung duit pula tak tahu ke mana. Ini saya bezakan untung atas kertas dengan untung yang genuine. Bagi saya untung genuine ni yang boleh masuk jadi cash. Bukan ia ke tempat lain. [...]

By |2021-09-30T17:06:49+08:00September 27th, 2021|Pengurusan Syarikat|0 Comments

5 Akibat Jika Duit Jualan Bisnes Tak Masuk Dalam Akaun Bank Syarikat

Kisah benar yang berlaku kepada satu syarikat ini yang hilang hampir RM100 ribu akibat duit hasil jualan tak dimasukkan ke dalam bank. Alasannya, duit tersebut senang nak digunakan untuk membayar kepada supplier dan juga untuk kegunaan kedai. Tambahan lagi, pengarah berikan sepenuh kepercayaan pada pekerja kedai untuk uruskan duit jualan tersebut. Selepas setahun, pihak kami [...]

By |2021-07-22T11:07:19+08:00July 22nd, 2021|Pengurusan Syarikat|0 Comments

Dah Layak Bayar Cukai? Ketahui Jenis Pendapatan Yang Dikenakan Cukai..

Ramai dah tahu kena bayar cukai, tapi tak tahu apa pula jenis pendapatan yang kena cukai. Baca senarai bawah ni untuk tahu lebih lanjut.. 1. Perniagaan Atau Profession Kalau anda ada buat bisnes kecil-kecilan secara full time atau part time, ia akan kena cukai. Youtuber, instafamous, blogger dan influencer pun termasuk dalam kategori ini. Bila [...]

By |2021-02-25T15:51:05+08:00February 26th, 2021|Cukai Syarikat, Personal Tax, Tax|Comments Off on Dah Layak Bayar Cukai? Ketahui Jenis Pendapatan Yang Dikenakan Cukai..

Ini Akibatnya Kalau Syarikat Enterprise Tak Pernah Hantar Borang Cukai

Ia kisah berlaku pada perniagaan yang menguna pemilikan tunggal atau kata orang mudah faham Enterprise. Kebanyakkan orang yang menjalankan perniagaan ini selalu ialah orang yang menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan. Disebabkan fikiran tersebut, kebanyakkan mereka yang membuka enterprise menyangka tiada pihak akan ganggu mereka terutama LHDN. Akhirnya mereka memilih untuk tidak perlu simpan dokumen dan hantar [...]

By |2021-02-25T15:31:46+08:00February 25th, 2021|Cukai Syarikat, Personal Tax, Tax|0 Comments
Go to Top